Ξεφυλλίζοντας έναν κατάλογο πλακιδίων, μεταφέρεστε απευθείας σε έναν μαγικό κόσμο. Κάθε εικόνα σας δίνει μία αισθητική συνέχεια από διαφορετικά, χρώματα, στυλ, μεγέθη και σχήματα. Δεδομένης της τόσο μεγάλης ποικιλίας, γίνεται πολύ δύσκολο για κάποιον να επιλέξει τα πλακάκια που θέλει. Αλλά μπορείτε να πάρετε μία γενική αίσθηση μέσα από τις πολλές ιδέες που “ξεπηδούν” από τις σελίδες ενός καταλόγου, επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε ένα διακοσμητική στυλ κάθε φορά. 

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το σχήμα των πλακιδίων. Με άλλα λόγια, ποιο είναι τελικά το σωστό σχήμα στα πλακάκια: το τετράγωνο, το ορθογώνιο ή το εξάγωνο;

Ορθογώνια πλακάκια

Τα πιο “καθαρά” μορφολογικά ορθογώνια πλακάκια τα συναντάμε συνήθως στα μεγάλα κομμάτια και στις σανίδες, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για πλακάκια που έχουν όψη ξύλου.

“Παίζοντας” με τον τρόπο τοποθέτησης, ή καλύτερα με τη γεωμετρική διάταξη, των ορθογώνιων πλακιδίων, μπορείτε να τονίσετε κάποιον χώρο και, εάν είναι απαραίτητο, να καλύψετε “λάθη”, όπως σε ένα δωμάτιο όπου οι γωνίες δεν είναι ορθές.

Μεγάλα ορθογώνια πλακάκια μπορούν να τοποθετηθούν διαγώνια, δηλαδή σε κλίση των 45 μοιρών στους τοίχους, για να ελαχιστοποιηθούν τα “λάθη” λόγω των τοιχωμάτων που μπορεί να μην είναι κάθετα, κάτι που είναι πολύ συχνό σε ιστορικά κτίρια.

Στις περιπτώσεις που τα ορθογώνια πλακάκια έχουν τοποθετηθεί ευθεία ή παράλληλα στον τοίχο κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται πιο μακρύ. Έτσι, ακόμη και εάν έχουμε ένα μικρό δωμάτιο, μπορούμε να τοποθετήσουμε ορθογώνια πλακάκια παράλληλα με τον τοίχο, τα οποία θα δημιουργήσουν μία διαφορετική αίσθηση στον όγκο του χώρου και μία ισορροπία στις αναλογίες του. Ακόμα, ευθυγραμμίζοντας τα πλακάκια με την κατεύθυνση του φωτός που μπαίνει από το παράθυρο, τονίζουμε την φωτεινότητα του δωματίου.

Μπορείτε να εμπνευστείτε από τα μικρά πλακάκια (10 x 100 και 13 x 100 εκατοστά) της Treverkcountry, της συλλογής από πορσελάνινα πλακάκια με όψη ξύλου του ιταλικού οίκου Marazzi.  Ένα άλλο μέγεθος με μεγάλες δυνατότητες είναι τα πλακάκια 180 x 22,5 εκατοστών, της συλλογής από πορσελάνινα πλακάκια με όψη ξύλου Vero, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή στο παραδοσιακό μέγεθος της σανίδας. 

Τετράγωνα πλακάκια

Τα τετράγωνα πλακάκια είναι κλασικά και δεν “φεύγουν” ποτέ από την μόδα. Ενώ πριν από μερικές δεκαετίες το τυπικό μέγεθος ήταν 20 x 20 ή 33 x 33 εκατοστά, εδώ και χρόνια το πιο δημοφιλές τετράγωνο μέγεθος είναι το 60×60 εκατοστά, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρά δωμάτια. Για έναν μοντέρνο εσωτερικό σχεδιασμό, προτιμότερο είναι τα πλακάκια σε μεγάλα μεγέθη.

 Στην πραγματικότητα, τα μεγάλα τετράγωνα πλακάκια δημιουργούν λιγότερους αρμούς, έτσι δίνουν στις επιφάνειες – δάπεδα ή τοίχους – μια εντύπωση συνέχειας, η οποία ‘μεγαλώνει”  τον χώρο. Μπορείτε να τονίσετε ακόμη περισσότερο αυτήν την εντύπωση κάνοντας τις αρθρώσεις μεταξύ των πλακιδίων σχεδόν αόρατες. Αυτό είναι εύκολο να επιτευχθεί με την χρήση διορθωμένων τετράγωνων πλακιδίων, τα οποία έχουν απόλυτα ίσια άκρα και ετσι μπορούν να τοποθετηθούν με ελάχιστους συνδέσμους (2 χιλιοστά), οι οποίοι μπορούν να εγχυθούν ώστε να ταιριάζουν με τα πλακάκια.

Επιπλέον, η υπέροχη εμφάνιση των πλακιδίων μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως στις πιο μεγάλες διαστάσεις των πλακιδίων. Η γκάμα προϊόντων του οίκου Marazzi περιλαμβάνει το Mystone Limestone και το Mystone Moon, δύο συλλογές κεραμικών πλακιδίων με όψη πέτρας που διατίθενται σε διάφορα τετράγωνα μεγέθη, από το μικρότερο μέγεθος 60×60 εκατοστά έως το μεγαλύτερο 120×120 εκατοστά. Και οι δύο συλλογές παράγονται με την καινοτόμο μέθοδο StepWise ™, η οποία δίνει στην επιφάνεια εξαιρετικές αντιολισθητικές ιδιότητες, διατηρώντας ταυτόχρονα την απαλότητα στην υφή της.

Τα τετράγωνα πλακάκια προσφέρονται για άλλη μία έμπνευση στην συλλογή από πήλινα πλακάκια σε διάφορα χρώματα, Terratech. Τα πλακάκια από την συλλογή Terratech είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία παράγονται και πάλι με την τεχνολογία StepWise ™, σε συνδυασμό με το Bodyplus. Χάρη στο Bodyplus, τα πλακάκια Terratech διαθέτουν μία εξαιρετικά φυσική εμφάνιση. Η συλλογή διατίθεται επίσης σε ορθογώνια μεγέθη 60×60 εκατοστά και 30×60 εκατοστά και 75×150 εκατοστά.

Εξάγωνα πλακάκια

Τα εξάγωνα πλακάκια – ή τα κυψελοειδή – θεωρούνται σήμερα πολύ μοντέρνα, αλλά έχουν μία αρκετά μεγάλη ιστορία. Στην πραγματικότητα χρονολογούνται από την περίοδο των παραδοσιακών ιταλικών πλακιδίων (δεύτερο μισό του 19ου αιώνα), τα οποία ήταν κατασκευασμένα από συμπιεσμένο τσιμέντο. Τα εξάγωνα πλακάκια προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα για χρωματικές συνθέσεις που δεν είναι μόνο διακοσμητικές αλλά μπορούν και δημιουργούν οπτικά εφέ που μπορούν να “μεγαλώσουν” επιφάνειες, να εξισορροπήσουν τις αναλογίες ενός δωματίου ή να κρύψουν τα γεωμετρικά “λάθη” του.

Το εξάγωνο είναι ένα σχήμα που συνδυάζεται εύκολα με πολλά στυλ: μινιμαλιστικό, vintage, κλασικό, κομψό ή ρουστίκ. Τέτοια παραδείγματα μπορούμε να βρούμε στις 3 συλλογές  του οίκου Marazzi – Clays, Powder, Cotti d’Italia – από πορσελάνινα πλακάκια κατασκευασμένα από μπετόν και τερακότα αλλά και στη συλλογή Allmarble. Η οποία αποτελείται από πορσελάνινα πλακάκια εμπνευσμένα από τα πιο εκλεκτά  μάρμαρα.

Το εξάγωνο είναι επίσης ένα πολύ ευέλικτο σχήμα επειδή μπορεί να συνδυαστεί με ορθογώνια πλακάκια στο ίδιο υλικό ή με πλακίδια σε διαφορετικά μεγέθη και εφέ.

Για την έξυπνη χρήση των διαφορετικών σχημάτων, χρωμάτων και στυλ των πλακιδίων αλλά και τον συνδυασμό τους δείτε τις προτάσεις μας σε πλακάκια https://bit.ly/3cEXv14.

Πηγή: https://bit.ly/2S7hWu8